De geschiedenis van onze heerlijke Oranjekoek

oranjekoek

Ohh, wij krijgen altijd spontaan honger als we deze heerlijke koeken mogen maken. Ja, het moge duidelijk zijn dat wij Friezen gek zijn op onze oranjekoek. Als je deze Friese lekkernij ziet zou je niet gelijk aan oranje denken. Waarom zou je een lichtroze koek oranjekoek gaan noemen? De Oranjekoek heeft een lange geschiedenis, die teruggaat tot de oude Germaanse volkeren. Wist je bijvoorbeeld dat amandelspijs en slagroom pas van veel latere datum zijn?

Geschiedenis en traditie van de Oranjekoek

Het oudst bekende recept voor oranjekoek stamt uit 1753. De Germaanse volkeren gebruikten deze koek als een echte feestkoek, en werd oorspronkelijk als geboortekoek ingezet. Later werd de koek voor andere feestelijkheden gebruikt. In geboortekoeken werden daarbij vaak anijszaden verwerkt. Anijs staat er om bekend dat het de melkproductie op gang brengt. Echter is de naam oranjekoek pas na de Middeleeuwen ontstaan doordat sinaasappels pas in de 17de eeuw algemener werden in Nederland.

Anijs is typisch Fries

De oude Germanen hadden al een soort ‘feestkoeken’ voor op hoogtijdagen. Vaak gemaakt van rogge, honing en kruiden. Vooral in koeken die bij de geboorte van weer een nieuw mini-Germaantje genuttigd werden, verwerkten de bakkers van toen graag anijs, goed voor de moedermelk en nog altijd een belangrijke smaakmaker in de hedendaagse oranjekoek.

Maar waarom heet het een Oranjekoek?

Wij krijgen erg vaak de vraag waarom de koek ‘oranje’ heet, terwijl het roze is. Nou… de naam komt dus van de oranjesnippers in het deeg: gekonfijte stukjes, of snippers, sinaasappelschil. En er zal vast ook een verband zijn met de Oranje-Nassaus en hun band met Leeuwarden en Heerenveen.

Uitstraling oranjekoek is luxueuzer geworden

Die oranjesnippers waren een poging om de oranjekoek wat luxer te maken, wat feestelijker. Daar hielp ook het laagje roze suikerfondant aan mee en, uiteraard, de sierlijk opgebrachte crème – gemaakt van boter en suiker.
Jup.. de oranjekoek is een machtig stuk gebak. Niet luchtig, niet zacht, maar massief en met een stevige structuur.

Heb jij nu spontaan zin in zo’n heerlijk stuk Oranjekoek met prachtige geschiedenis? Wij hebben deze altijd in onze Bakkerijen liggen.

Deze kun je online bestellen, of we zien je graag in onze winkels.

stukje oranjekoek slagroom – De Bakkerij

Een hele fijn dag gewenst.

Liefs, team de Bakkerij

Opmerking achterlaten